2020045_cokolada-peter-zacik-pralinky-vyroba-cokolady

Zaujímavý rozhovor s “najsladším” mužom – slovenským výrobcom čokolády pánom Žáčikom

Lahodnú chuť čokolády pozná snáď každý a málokto jej aj odolá. No nie je čokoláda ako čokoláda. Ak si myslíte, že po tú kvalitnú treba ísť až do Belgicka, potešíme vás. V Pezinku je firma CACAOTICA, ktorá vyrába kvalitné čerstvé pralinky. Kúpiť si ich môžete v bratislavskom AUPARKU v predajni ILLUI CHOCOLATERIE. Na výrobu čokoládových delikates používajú najkvalitnejšie suroviny bez akýchkoľvek polotovarov, konzervačných prísad, farbív, aróm a príchutí. Po príchode do výrobných priestorov nás hneď omámila čokoládová vôňa a príjemná atmosféra, ktorá tam panovala. Výroba čokoládových pokušení sa začína zahriatím a vychladením čokolády na tú správnu teplotu. Potom sa prejde na prípravu jednotlivých plniek. Vyspovedali sme za vás majiteľa tejto jedinečnej výrobne, ktorý nám okrem tajomstva ich výroby, prezradil aj niečo zo súkromného života.

<Prečo ste sa rozhodli podnikať práve v cukrovinkárstve?
V roku 1992 som začínal s dovozom a predajom sušeného ovocia a orechov. Dodávatelia zo západnej Európy nám postupne ponúkli aj sušené ovocie a orechy v čokoláde. Neskôr som uvažoval o ich výrobe i na Slovensku. Po preštudovaní potrebnej literatúry sme v roku 1996 kúpili prvé technológie a hneď prvá dávka sa podarila. Nakoniec je to ďaleko príťažlivejšie podnikať s čokoládou ako s použitými paletami.

Necítili ste sa niekedy neisto v tomto odbore? Predsa len táto oblasť sa týka viac žien.
Práve naopak. Všetci známi a úspešní výrobcovia čokolády či cukroviniek v západnej Európe sú muži. Napokon, veď ja pracujem s manželkou.

Prvá tabuľka čokolády vraj vznikla v 19 st. v Anglicku a predávala sa iba v lekárňach, lebo ju považovali za liek. Aké pozitívne účinky na nás vlastne má?
Kakaový bôb obsahuje veľa flavonoidov, ktoré sú jedny z najúčinnejších antioxidantov a tieto zachytávajú voľné radikály. Čokoládu však treba brať ako doplnok výživy. To platí i v prípade čokolády so 70%-ami kakaa. Zostávajúcich 30 % stále tvorí cukor. Preto z čokolády vďaka podielu cukru nikdy nebude mrkva alebo kaleráb.

Ste milovníkom čokolády?
Ja mám čokoládu veľmi rád a jem ju skoro každý deň. Málo, ale určite si dám. Ešte sa mi nestalo, že by som sa jej prejedol.

Chutila by dnešným ženám čokoláda, ktorú okolo roku 1500 varili Mayovia?
Pravdepodobne väčšine nie. Keď prišli do Strednej Ameriky španielski dobyvatelia, tak Mayovia pili nápoj z drvených, pražených kakaových bôbov, ktoré zaliali horúcou vodou a ochutili s chilli. Čokoláda, ako ju poznáme dnes, sa začala vyrábať až o 350 rokov neskôr. Samotný kakaový bôb má veľmi horkú, trpkú a tiež nesmierne kyslú chuť.

Dnešné estetické terapie sa zameriavajú na omladzovanie pleti. Jednou z nich je aj čokoládový zábal alebo kúpanie sa v čokoláde. Nejde podľa vás o plytvanie s touto surovinou? Aká čokoláda sa na to používa?
Čokoládové zábaly majú logiku. Kúpanie v čokoláde však považujem za plytvanie. Pravdepodobne sa na to využíva čokoláda s vysokým obsahom kakaa, lebo práve kakaové maslo a kakaová hmota majú najväčší dosah na účinky takejto terapie.

Na ktorý váš výrobok ste najviac hrdý?
Mandľový a lieskovcový nugát chutia snáď každému. Je to lahodná a vyvážená chuť, ktorej podľahne každý.

Ak Vás tento príbeh zaujal,odporúčame túto stránku   ;)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>