• Ochrana pred zlým cholesterolom

Čokoláda, podobne ako aj víno obsahuje fenoly. Fenolické látky tvoria skupinu zlúčenín z ktorých sú významné najmä flavonoidy – tieto látky pôsobia ako antioxidanty. Tieto látky okrem iného pomáhajú zabraňovať tvorbe okysličeného lipoproteínu, ktorý je hlavnou príčinou kornatenia tepien a vzniku trombóz. Tieto účinky sa spolu s vitamínom C podieľajú na odbúravaní cholesterolu.
V prepočte – 40g čokolády (čo je typicky jedna malá tabuľka čokolády) má toľko týchto látok, ako jeden pohár červeného vína.

Čokoláda taktiež obsahuje kyselinu steárovú, ktorú inak nájdeme v červenom mäse. Táto nezvyšuje hodnotu cholesterolu, na rozdiel od iných  nasýtených tukov. Táto kyselina podporuje vytláčanie zlého cholesterolu z nášho tela.

  • Čokoláda obsahuje nízky podiel kofeínu

40g čokolády obsahuje zhruba 6 miligramov kofeínu, zatiaľ čo 150ml kávy obsahuje zhruba 65-115 miligramov kofeínu.

  • Čokoláda, ovocie a víno – majú vysoký obsah antioxidantov

ORAC je metóda a zároveň jednotka, ktorou je možné merať podiel antioxidantov v zelenine či ovocí. Len pre príklad – 100g horkej čokolády obsahuje 13 120 ORAC, zatiaľ čo šálka jahôd obsahuje 5938 a šálka čučoriedok 13 427 ORAC. Antioxidanty obsahujú okrem ovocia aj produkty z neho, ako víno, alebo čaj. Na rozdiel od čaju má však čokoláda 4x vyšší podiel antioxidantov.

  • Čokoláda vás robí šťastnými

Čokoláda obsahuje látku, ktorá podporuje tvorbu endorfínov – hormónov šťastia.

  • Čokoláda nespôsobuje akné

Je mýtus, že skutočná čokoláda spôsobuje akné. Pokiaľ si však kúpite lacnú čokoládu, ktorej obsah kakaových bôbov je mizivý a ako prvý je v jej zložení uvedený cukor, niet sa čo čudovať. Skutočná čokoláda by mala mať na prvom mieste vo svojom zložení kakaové maslo (primárny produkt z kakaových bôbov) a až následne môže napríklad mliečna čokoláda obsahovať isté percento cukru.

Nemecká Heinrich Heine Univerzita podrobila v teste ľudí, z ktorých časť jedla po istý čas kvalitnú čokoládu a podrobila ich pokožku ultrafialovému svetlu. Výsledky po šiestich týždňoch ukázali, že tí, ktorí jedli čokoládu mali o 15% menšie začervenanie pleti a po 12 týždňoch sa prejavilo 42 percentné zmenšenie výskytu šupiniek na koži. Z toho je možné vyvodiť, že čokoláda obsahuje látky, ktoré v našej pleti pôsobia ako UV filter.

Univerzita v Georgtown-e uskutočnila výskum pri ktorom sa zistilo, že látky obsiahnuté v čokoláde (flavanoidy) dokázali potlačiť množenie rakovinových buniek pri rakovine pľúc. Táto istá látka podporuje taktiež prekrvenie mozgu. Výskumy ukázali, že čokolády s vysokým obsahom kakaových bôbov zvýšili prietok krvi do mozgu v priebehu 2-3 hodín. Výskumníci veria, že čokoláda môže byť prospešná pre starších ľudí, ktorí majú problém s pamäťou.

  • Pozrite sa nabudúce, akú čokoládu kupujete

Zloženie výrobku je vždy zoradené v poradí od suroviny s najväčším výskytom (obsahom) v danom produkte, až po surovinu s najmenším množstvom v danom produkte. To znamená, ak je pri čokoláde ako prvý v poradí v zložení uvedený cukor, čokoláda obsahuje najviac cukru spomedzi všetkých ostatných použitých surovín. Takéto produkty rozhodne nie sú prospešné pre vaše zdravie. Lacné čokolády obsahujú minimálne množstvo tej najdrahšej suroviny – kvalitného kakaového masla. Z tohto dôvodu môže byť čokoláda lacnejšia, ako tie, ktoré v prvom rade obsahujú zložky, ktoré robia čokoládu čokoládou – kakaové maslo. Stačí raz vyskúšať čokoládu s vyšším obsahom kakaového masla a pocítite ten rozdiel nie len vo vašich chuťových bunkách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>