Každý z nás, milovníkov čokolády, už zistil, ako nám táto sladká vášeň dokáže zlepšiť náladu. Nie každý však vie, že pôsobí blahodarne nielen na našu dušu, ale aj na naše fyzické zdravie. Čokoláda, ktorá má vysoký, minimálne 70 % obsah kakaa, obsahuje unikátnu zložku – antioxidanty a tie prinášajú nášmu telu mnohé zdravotné benefity. Pre všetkých maškrtníkov, ktorí mali počas “mlsania” tejto pochúťky doteraz výčitky, prichádza dobrá správa – my vyrábame aj čokolády s vysokým % obsahom kakaa – Neváhaj a vyskúšaj.

Vyber si z našej ponuky ;)
zdravie_cokolada

Antioxidanty a ich účinky
Kvalitná horká čokoláda môže byť pokojne zaradená k potravinám, ktoré pozitívne vplývajú na ľudský organizmus. Mnoho výskumov už potvrdilo jej zdravotné benefity. Kakao a čokoláda sú totiž bohatými rastlinnými zdrojmi antioxidantov, ktoré majú blahodarné kardiovaskulárne účinky. Priaznivé fyziologické účinky zahŕňajú antioxidačné pôsobenie, pozitívne ovplyvnenie vysokého krvného tlaku, či pomoc pri ochrane srdca a ciev. Antioxidanty môžeme nájsť vo viacerých potravinách, ktoré konzumujeme, či pijeme každý deň. Patria sem jedlá a nápoje ako napríklad sója, červené víno, káva, čaj a samozrejme horká čokoláda.
Antioxidanty sú prírodné rastlinné zložky, ktoré zohrávajú významnú úlohu v podpore prirodzeného obranného mechanizmu nášho organizmu. Chránia ho proti oxidácii, ktorá môže poškodzovať bunky a prispieva k ich starnutiu. Ich množstvo sa môže líšiť v závislosti od koncentrácie kakaa, ale aj od spôsobu spracovania. Vedecké štúdie uvádzajú, že väčšina produktov, ktoré obsahujú kakao majú v sebe aj prirodzené antioxidanty. Horká čokoláda vo všeobecnosti v sebe ukrýva oveľa vyššie množstvo antioxidantov ako mliečna čokoláda, čo je spôsobené vyšším obsahom kakaa vo výrobku. Platí totiž priama úmera – čím viac kakaa, tým lepšie. Väčšina zdravotných plusov sa týka naozaj len kvalitnej horkej čokolády, ktorá obsahuje minimálne 70 % kakaa. Teraz si preto môžeme vychutnať bohatú, intenzívnu chuť čokolády vediac, že nášmu zdraviu prináša viaceré benefity, samozrejme, ak je požívaná s mierou a ako súčasť vyváženej stravy.
Antioxidanty, ako vyplýva z názvu, pomáhajú spomaliť oxidáciu. Čo to presne znamená?
“Predstavte si svoje telo ako bilióny buniek. Bunky potrebujú energiu na zabezpečenie funkčnosti organizmu – ako dýchanie, pohyb, myslenie – a potrebná energia je vytváraná prostredníctvom procesu nazývaného oxidácia. Proces oxidácie vyúsťuje do vytvárania voľných radikálov. Napriek tomu, že voľné radikály sú súčasťou života a naše telo sa s nimi normálne dokáže vyrovnať, ak sú produkované vo väčších množstvách, alebo ak antioxidanty nie sú schopné ich neutralizovať, môžu v našom organizme narobiť veľa škôd,” vysvetľuje primár MUDr. Ján Gerčiak, internista-gastroenterológ. “Antioxidanty pomáhajú chrániť bunky pred poškodením. Výberom potravín bohatých na túto zložku môžeme pomôcť organizmu neutralizovať vplyvy oxidácie. Čokoláda s vysokým obsahom kakaa môže byť pre Vaše telo taktiež zdrojom antioxidantov,” dodáva primár MUDr. Ján Gerčiak.
V prípade, že nemôžete prežiť ani len jeden deň bez tejto sladkej vášne, jedzte horkú čokoládu bohatú na obsah kakaa. Môžete sa teda spokojne usmievať – horká čokoláda totiž napriek svojej typickej horkosti môže osladiť váš život  a naše výrobky sú toho dôkazom :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>